“Baskovska država ima finančno osnovo, ki baskovskim družbam olajšuje vstop na trg.”

V decembru pa bo eno leto, na čelu Nacionalna Komisija za Trg vrednostnih Papirjev in je prišel ta teden, da kreirajo nadzornika urad v kapitalu Biskajski zaliv. Rodrigo Buenaventura (Madrid, 1968) poudarja, da je odprtje tega poveljstva je “pozitivni” za finančne ustanove in Baskovski vlagateljev.

Kaj za Bilbao in za CNMV pomeni, da ima regulator, nadzornik, tukaj sedež?

Hvala, ker ste gledali.

– Ki ima sedež v Bilbau bo CNMV za izboljšanje storitev, nadzor, delo mi v obsegu, ki je kritično maso finančnih posrednikov v tem mestu. Obstaja v celotni Euskadi, še posebej pa v Bilbau. In za to skupino subjektov bo to pomenilo lažji, hitrejši dostop do CNMV. Na drugi strani pa bo omogočilo proces nekatere postopke, ki morajo biti izvedene s Komisijo, na primer z registracijo, bodisi subjektov ali emisij, bolj enostavno. In to bo tudi omogočilo nam izboljšati našo pozornost na nadzorovan in reguliran finančni skupnosti ter Baskovski vlagateljev, da se moramo udeležiti, da se v posvetovanj, pritožbe in usmeritve, ki so zelo pogoste. To je pozitivna novica v vseh treh razsežnostih, za CNMV, za baskovsko finančno industrijo in za baskovske vlagatelje.

Ali lahko ta urad spodbudi vstop baskovskih podjetij na trg?

– Uspeh strategije več Baskovske družbe, ki je pomemben, bo na kapitalskih trgih je odvisen od drugih dejavnikov, kot prisotnost CNMV v Bilbao, ampak, da smo tukaj je na način, ki priznava, da obstaja finančne podlage, specifične teže sektorja, ki omogoča podjetjem dogaja na trgih in tam so možnosti za rast. Vendar so dejavniki uspeha bolj povezani z demografijo podjetij, finančno ureditvijo, trenutnim stanjem obrestnih mer in kredita. To so elementi, pri katerih se pojavnost CNMV zmanjša.

Zakaj je za podjetja pomembno, da gredo na trg?

– Zato, ker jih bodo potrebovali sredstva za spopadanje z izzivi gospodarskega prehoda v prihodnjih letih in v kratkem času za utrditev okrevanje. Banka je pripravljen za financiranje projektov, ampak to je podobno, kot ko se družina prosi za posojilo za nakup stanovanja: banka jim daje 80% in je za shranili preostalih 20%. Kapitalizacija podjetij je zelo pomembna.

Ali obstaja večja kritična masa za javnost v Baskiji?

– Da, da, kolikor je, da v preteklosti se je število družb, ki kotirajo, fiksnimi dohodki izdajateljev in celo emisij ponudniki storitev je bila višja v baskiji, v razmerju in v povprečju, kot v drugih regijah v Španiji in Evropi. In v tem smislu lahko obstajajo elementi poslovna kultura določene skupnosti, regiji ali državi, da pojasnite, da so to poslovne dinamike, vendar tudi, da dinamike dostop do borznega trga, ki je višja kot v ostalih.

Ali je bila med pandemijo odkrita večja goljufija?

—Pojav finančnih goljufij, povezanih predvsem criptodivisas, pa ne samo za njih, je pobral v zadnjem letu, iz poleti-jeseni lansko leto, in je pojav, ki ga odkrivamo tako bomo in drugih uprav, ki so še večjo vlogo v prvo linijo obrambe, kot pravosodnega sistema in varnostnih sil v državi. Predlog CNMV je akcijski načrt proti finančnim goljufijam, ki usklajuje prizadevanja vseh zastopnikov z idejo, da javno-zasebno odgovor na to socialni problem, ki smo jih opazujemo, da je naša glavna področja delovanja ter predstavili bomo to kmalu.

Vzdržnost. Koncept, ki določa hitrost gospodarstva, pa tudi sveta financ. Ali zaznate večje zanimanje za zelene finance v Baskiji?

– Za razliko od gospodarske podjetništvo, poslovne, ali digitalizacija projektov, preoblikovanje v smeri trajnostne proizvodnje modelov je trend, spodbujati zlasti javne uprave, ne samo civilne družbe. Zanimivo bi bilo, da imajo vsa področja in skupnosti podobno hitrost, saj moramo na določene datume doseči zelo posebne zaveze in cilje. V tem smislu menim, da bo to preobrazba, ki bo bolj izenačena med regijami, kot so lahko druge oblike preoblikovanja. Vendar pa obstajajo regije, ki bodisi začnejo z ugodnejšo situacijo, v kateri je preoblikovanje je manj potrebno zaradi svoje produktivne tkanine, svojih podnebnih, in drugi, ki imajo večjo način, da gredo.So kakšni gibi? Ali se finančni sektor pripravlja na to, ne vem, ali je zelo ambiciozno temu reči revolucija?

– Ni ambiciozno reči, da je revolucija. Absolutno, finančni svet ni le priprava, se je že začela na preoblikovanje, ki vsebujejo trajnosti v finančnih sredstev in proizvodov, ki je verjetno največji preoblikovanje sektorja v zadnjih desetletjih. In to se ne bo zgodilo, vendar se že dogaja. Odstotek zelenih sredstev se v portfeljih obveznic eksponentno povečuje. Število zelenih vprašanj z vprašanji fiksnega dohodka, kot je letošnji Kutxabank, narašča. Vključevanje informacij družb, ki kotirajo na borzi, o njihovem vplivu na podnebje narašča. Vse to se ne dogaja samo zaradi običajne dinamike trga, ampak tudi zato, ker Evropska ureditev to obravnava na ta način. Zelene finance so tako preoblikovanje, da bodo pretresle temelje svetovnega finančnega sektorja. To že počne.

In ali to sili ekstremno budnost s strani CNMV?

– Da, obstaja nekaj vprašanj, ki si zaslužijo pozornost in morajo biti pozorni. Pravzaprav sta dve nasprotujoči si vprašanji. Zagotoviti je treba zadostno ponudbo trajnostnih proizvodov, da bi zadostili povpraševanju vlagateljev. Zagotoviti moramo, da, v obraz družbe, ki se, na splošno, je vse bolj zavedajo in zahteve zelenih izdelkov, tudi na finančnem področju, dobaviteljev teh izdelkov so dovolj privlačno in raznoliko in bogato ponudbo. Druga točka, ki je skoraj druga stran kovanca, je tveganje zelenega pranja. Z drugimi besedami, ecopostureo, ecoblanqueo, ki je sestavljena iz kar nekaj, ki ni trajnostno finančni produkt mimo kot trajnostni finančni produkt. To je zelo prisotna in zelo očitna, tveganja in, kjer regulativni ukrepi so bili sprejeti, da bi se izognili in da je zelo blizu pozornost od nadzornikov, kot je CNMV.

CNMV opozarja, da obstajajo podjetja, ki svojim strankam ponujajo naložbene modele, ki lahko zasvoji kot avtomati. Je to prevara?

– Goljufije so vedno povezane z nereguliranimi subjekti in bi spadale pod nadzor akcijskega načrta. To je še en pojav. So pooblaščeni in regulirani subjekti, ki imajo način interakcije s stranko, ki je zelo podobna igri v trgovanje z delnicami, kot da je video igra. Ne gre za problem goljufije, ampak za način, kako se informacije predložijo vlagatelju in vedenju, ki ga lahko vključuje. Še vedno je zelo manjšinski pojav in sploh ni razširjen, prav tako ni razširjen v reguliranih subjektih. Opazujemo jo zlasti zunaj Španije, vendar menimo, da bi jo bilo treba izpostaviti kot morebitno tveganje, zlasti če se razširi na našo državo.

“Finančna goljufija, ki je v glavnem povezana s kriptokurrentami, se je v zadnjem letu ponovno okrepila in oblikovali smo akcijski načrt”

“Zelene finance so tako preoblikovanje, da pretresajo temelje svetovnega finančnega sektorja”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja