Etnograf Fermin Leizaola donira 521 kosov svoje osebne zbirke pokrajinskemu svetu

Donosti ethnographer Fermin Leizaola je podaril 521 predmetov zgodovinskega in kulturnega pomena iz njegove osebne zbirke na Diputación de Gipuzkoa. Ti materiali, zbrani več kot 60 let, bodo odslej na voljo v Gordailui, centru Patrionialnih zbirk regionalne vlade.

Donacija je bila napovedana danes zjutraj, v dogodek, v katerem skupaj z Gipuzkoan ethnographer, namestnik Kulture, Harkaitz Millan, direktor Aranzadi, Juantxo Agirre, in Narodopisje tehnik za Gordailua, Xabier Kerexeta, sodelovali.

Hvala, ker ste gledali.

Leizaola začel svojo zbirko v sredi 50-ih, ko je kot najstnik, njegov interes v mineralogy in da njegov oče, inženir, ki so namenjeni za tiskanje, stiskalnice, združeni v tehnologijo. Potem se je, da je začel pogoste junkyards in mestih podobne narave, “da v tem času, ki se uporablja, da so zelo zanimive predmete, že zastarel, ki je bila zame pravi dragulji”, je ethnographer je povezano.

V naslednjih desetletjih je še naprej zbiral knjige, spominke in okrasne elemente, ki so jih njegovi sorodniki priskrbeli, iz družinske vasice. K temu so bili dodani kosi, pridobljeni na obrtnih sejmih, odpadih, drugih rastlinjakih ali na odpadu ruševin na podeželju ali celo na potopljenih bordah. Sprejel je tudi donacije “od ljudi, ki niso hoteli obdržati predmetov”, ki pa si jih “ni upal vreči stran” in so ostali mirni, ko jih je leizaola pobrala.

Med predmeti, zbranimi v teh šestih desetletjih, je mogoče najti med pohištvom in košaricami iz različnih dreves, z orodji ali kolesi iz trdnega lesa gurdis.

“Vse to sem počel, kot pravijo, s krvjo, znojem, stroške in solze”, je dejal, to San Sebastian, ki je dejal, da prejme “incomprehension” o njegovi najbližji sorodniki, “koga razumem”, je izpostavil, da je “morala prenašati” njegov “zbirni tendenco”.

Čeprav trenutno donacijo sestavlja 521 kosov, celotna Osebna zbirka presega 5000. “Še dodatnih 4.000 jih je, nekaj nastaja, “na poti k isti usodi. “Čez nekaj časa bo imelo to gradivo veliko kulturno vrednost,” je rekel Leizaola.

Predmeti, ki jih je dal etnograf, so že opravili postopek dokumentacije in etiketiranja, kot je sporočil Kerexeta. Vsak kos ima QR kodo, s katero” jih lahko lociramo v prostoru”, kar olajša njihovo delo, saj je”Gordailua zelo velik prostor”. Na Narodopisje tehnik centra je poročala, da je “delo je zelo napredno”; kaj manjka prav zdaj, je, da se fizično kraj teh elementov v stavbi, nekaj, za kar, prvič, boste morali iti skozi “proces anoksija” vse tiste, ki so sestavljeni iz nekatere organske sestavine, kot so les, papir, tkanine ali usnja. To je postopek, ki odpravlja kisik in preprečuje vnos patogenov, ki vplivajo na druge zbirke.

Za njegov del, Agirre, ki je znano, da poleg “dostava ta niz predmetov naše kulturne dediščine”, iz Aranzadi so “zbiranje znanja smo prejeli iz Fermin”, preko posnetkov se bo in usposabljanje visokošolskih študentov, ki gredo v družbi znanosti. Zavedati se je treba, da je leizaola direktor oddelka za etnografijo.

Millan je želel zahvaliti tako Leizaola kot Aranzadi donacijo teh kosov, ki so priča vseh zgodovino več desetletjih študija narodopisje baskovske”, in so poročali, da ob deseti obletnici Gordailua, njen oddelek uvedel finančno podporo za muzeji, centri za obiskovalce območja imajo lahko v svoji odvisnosti predmetov “z vsemi garancijami.”Center ima skupaj več kot 75.000 elementov “dediščine vseh Guipuzcoanov”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja