Ne delamo za nagrado, ampak ko jo dobiš…”

Že 40 let dela, pa še vedno ne verjame. Pravi, da je vedno počutil, kot njegovi kolegi, težo negotovosti, nerazdružljivo partner akterji. Elena Irureta, daljnovidna, je pred 20 leti odprla podeželsko hišo v Zumaji. Zaprl jo je in zdaj razmišlja, da bi svoje like oživil. Patria, serija, ki jo je igral z Ane Gabarainom, si je prislužila Forqué, Feroz in Platinum awards. To leto jo je Deia spoznala tudi na podelitvi nagrad za talente. Trenutno snema film Marte Díaz de Lope Los buenos modales v Barceloni.

Intenzivno leto s priznanjem Patrie. Kaj pa zdaj nameravaš?

Hvala, ker ste gledali.

– Film z naslovom Los buenos modales, režija Marta Díaz de Lope in Carmen Maura, Gloria Muñoz, Inma Cuesta, med drugim. O dveh sestrah, ki že dolgo nista govorili. Streljanje je v Barceloni, jaz pa bom tu do konca novembra.

Imaš kaj na TV?

– Ne zdaj. Kasneje imam predlog za niz, vendar nisem podpisal ga še ni, in veste, da je bolje, da se ne da reči ničesar, dokler je vse rešeno in omrežja, ki ga razpošlje reče nekaj. Poslali so mi scenarije in ker to delo ni podpisano, raje ne rečem ničesar. Mislim, da bo posneta tudi v Barceloni. Dobra novica je, da imamo delovne napovedi za naslednje leto.

Na koncu se bo učil katalonščine.

– Ha ha ha… Še nikoli nisem delal tukaj.

Bittori ji še naprej prinaša veliko radosti, platinasto nagrado za najboljšo igralko. Moral bo kupiti kos pohištva, da jih bo dal noter.

– Zadnji me je navdušil. Če pomisliš, da se ta serija gleda v toliko državah, dobiš določeno vrtoglavico. Patria je dobila še tri nagrade in zelo sem bil vesel za eno od njih, ki je šla na Aitor Gabilondo kot Stvarnik. Aitor je bil vedno nominiran, a do zdaj ni dobil nagrade. Zagotavljam vam, da si to zasluži bolj kot kdorkoli drug. S Patrio si opravil odlično delo. Še nekaj bi ti rad povedal.

Reci.

– Prav tako je zelo pomembno imenovanje Ane Gabaraina za mednarodne nagrade Emmy. 22. Novembra gre v New York. Nominiran za najboljšo igralsko nagrado na teh nagradah, predstavljaj si. Upam, da ga dobim. To si zasluži in zelo dobro je opravil svoje delo. Odlična igralka je in prijateljica.

Najprej si mislil, da je samo še ena predstava.

– Hvala bogu. Z Ane sva se večkrat pogovarjala in rekla: še dobro, da nisva vedela, kaj se bo zgodilo. Če nam je znano, da je bil, da bo tako pomembno, kaj se bo zgodilo, mi bi šel na smrt prestrašen na delo in z ogromno odgovornost. Če ničesar ne veš, delaš odgovorno, ampak nikoli ne razmišljaš o ničemer, razen o tem, da bi odigral svoj lik. Bolje je opraviti svoje delo in ničesar ne pričakovati. Zdaj sem vesel in vesel, da sem lahko igral Bittori.

Tri nagrade za serijo, impresivno.

– Več kot impresivno. Igralci delajo tako, da lik doseže gledalce, mi pa ne razmišljamo o nagradah. Poleg tega tekmuješ z veliko dobrimi ljudmi, boljšimi od tebe. Ko si nominiran, si srečen, to je že nagrada, ampak če ti jo dajo… V tem primeru sta si bila Mirenov značaj (Ane Gabarain) in Bittorijev značaj zelo blizu. Ko podelijo ali imenujejo enega od teh dveh znakov, je to priznanje za oba. Brez enega ni drugega. Jasno je, da ne delamo za nagrade, vendar so tu in hvaležni so, da.

Ste ženska komedije, vendar morate priznati, da ste izvezli dramatičen lik Bittori.

– Igral sem bolj dramatične like, ampak nihče ni imel posledic, ki jih je imel Bittori. Za nas je bila sreča, da je kandidat Gabilondo stavil na dve igralki, ki sta bili bolj postavljeni na stran komedije. To je bil žanr, ki nas je največ videl.

Njegovi liki so zelo raznoliki. Bila je celo tašča Felipeja VI, Felipeja in Letizie Paloma Rocasolano.

– Ha ha ha… Kako močno! Vidiš. Včasih pomisliš na stvari, ki si jih naredil in rečeš, ” o, moj bog! Všeč so mi vsi liki, ki sem jih naredil.

Si si predstavljal, da bo Bittori tvoj lik?

– Ne, sploh ne. Pojdi na Kasting in delaj, kar moreš. Prikazal sem se z neverjetno željo, da bi naredil lik. Ampak Bilo je več igralk in to je bil lik za vsakogar.

Vedno je dvomila, da se bo njena igralska kariera utrdila. Predvidevam, da so tvoji dvomi že rešeni.

– To je poklic z veliko vzponi in padci. Nikoli ne veš. Kot številni kompanjoni in kompanjoni so obstajali dvomi. Pravzaprav sem odprla agroturizem, ki bi me kril, če se ne bi obneslo, če bi bila igralka.

In motil se je.,

– Delno. Po enem projektu je izšel drugi. In še naprej živim od tega poklica, tako čudovit, kot je negotov. Zaprl sem kmetijo in še vedno sem igralka.

Upokojitev ni opcija, kajne?

Lahko bi se upokojil. 66 let imam, dokler me kličejo…

“Srečo je imel, da je Gabilondo stavil na dve igralki, ki sta bili v komediji.”

“Naredil sem bolj dramatične like, ampak oni niso imeli enakega vpliva kot domovina”

“Snemam film v Barceloni, ki ga je posnela Marta Díaz de Lope in se imenuje “dobre manire”.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja